Pani Puri @ Golgappa
Yougurt - ½ tupawe besar
Daun pudina - 1 genggam (cuci bersih2)
Lada hijau - 2 btg
Lada padi hijau - 3 btg
Bwg putih - 1 ulas
Garam - secukupnye
Cara:
blender halus semua bahan2 di atas. Siap.
Bahan untuk kuah air asam :
Gula melaka - ½ biji
Asam jawa - 1 genggam
Serbuk lada - 1 sd
Serbuk jintan manis - 1 sdt
Serbuk ketumbar - 1 sdt
Garam - secukupnye
Air - agak2
Cara :
Masuk gula melaka dlm periuk, masuk perahan air asam jawa, masuk serbuk lada, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar dan garam, tunggu hingga gula cair dan mendidih. Masuk air sikit, tunggu didih lagi, siap.
Bahan untuk kentang :
Kentang - 2 biji besa (cuci bersih2, potong 4, rebus jgn buang kulit, da sejuk tapis buang kulit lepas tu lenyek2 kan)
Serbuk lada - 1 sdt
Serbuk ketumbar - 1 sdt
Serbuk jintan manis - 1 sdt
Daun ketumbar - 1 genggam (cuci bersih2, potong halus2)
Garam - secukupnye
Cara :
Kacau rata semua bahan dlm 1 bekas, rasa garam cukup atau tidak, siap.
Bola pani puri tu sis beli on9, ni link nye 👇
Lepas goreng die akan jd mcm ni 👇
Cara makan Pani Puri ni, mula2 lubangkan bola pani puri tu, lepas tu masukkan kentang byk mane yg korang nak, tp jgn la penuh bola tu kang x sodap plak, lepas tu tuang kan air asam tu sikit, lepas tu tuang pulak air pudina tu, haa lepas tu masukkan 1 biji sekali gus dalam mulut terus ngap ngap ngap, marvellous wei!!!
Comments
Post a Comment