Bubur Pulut Merah Pulut Putih
Beras pulut - ½ kg
Santan kara (saiz sedang) - 1 kotak
Garam - secukupnya
Gula merah - 2 ketul besar
Air secukupnya
Daun pandan - 2 helai
CARA-CARA :
- Sepanjang masak bubur ni, api letak sedang je, jgn terlalu kuat api sebab nanti pulut tu terbantut masak.
- Cuci beras pulut bersih2. Kemudian rebus dengan air 1 liter bersama daun pandan.
- Bile pulut agak da setengan masak, masukkan santan dan juga garam secukupnye.
- Kacau sampai jadi macam bubur. kalau pekat sangat boleh tambah air lagi.
- Dah jd macam bubur. keluarkan sikit bubur tu asingkan di bekas lain.
- Selebihnye masukkan gula merah. kacau sampai rata.
- Siap.
Wahhhh sedappnye 😍😍😍
ReplyDelete😍😍😍
DeleteWahhh semua sedap2
ReplyDelete❤️❤️❤️
Delete