Bubur Pulut Merah Pulut Putih


BAHAN-BAHAN :

Beras pulut - ½ kg
Santan kara (saiz sedang) - 1 kotak
Garam - secukupnya
Gula merah - 2 ketul besar
Air secukupnya
Daun pandan - 2 helai


CARA-CARA :

  • Sepanjang masak bubur ni, api letak sedang je, jgn terlalu kuat api sebab nanti pulut tu terbantut masak.
  • Cuci beras pulut bersih2. Kemudian rebus dengan air 1 liter bersama daun pandan.
  • Bile pulut agak da setengan masak, masukkan santan dan juga garam secukupnye.
  • Kacau sampai jadi macam bubur. kalau pekat sangat boleh tambah air lagi.
  • Dah jd macam bubur. keluarkan sikit bubur tu asingkan di bekas lain.
  • Selebihnye masukkan gula merah. kacau sampai rata.
  • Siap.

Comments

Post a Comment

Popular Posts