Telur Dadar Masak Kari


BAHAN - BAHAN:

Telur - 6 biji (Gaul sebati dgn sedikit Garam)
Bawang besar - 2 biji (1 hiris, 1 blender) 
Bawang putih  - 10 ulas*
Halia - 1 inci*
Cili padi - 3 batang*
Daun kari - 1 tangkai
Cili merah @ hijau - 1 batang (belah 2)
Serbuk kari daging - 3 sudu besar
Serbuk cili babas - 1 sudu besar
Tomato - 1 biji (potong empat)
Kentang - 2 biji (potong empat)
Sedikit bahan penumis : (bunga lawang - 2, kulit kayu manis - 1, cengkih - 3 dan buah pelaga - 1)
Santan @ Susu cair - secukupnye ( xletak pon xpe)
Air - 3 cawan @ lebih
Garam secukupnya

(kisar bahan *)


CARA - CARA :

*Tuang minyak dan tumiskan bahan kisar, bawang besar, bahan penumis dan daun kari sampai naik bau.

*Masukkan serbuk cili Dan serbuk Kari, sedikit air Dan gaul hingga pecah minyak dengan api yang perlahan.

*Masukkan tomato, kentang Dan Air secukupnye. Gaul rata dan Biarkan Kentang masak.

*Di kuali yg lain, goreng telur. Jgn terlalu garing kemudian bahagikan kpd 6 bahagian. 

*Kemudian masukkan cili, garam dan telur yang telah digoreng tadi. Tuang Susu cair @ santan sikit, Kacau perlahan dan biarkan seketika. Jangan sampi mendidih lame. Agak nak didih je tutup api, supaya santan tak pecah Minyak.

Ni saje lebeh kan telur 1 biji

Tumis, pas tu masuk Rempah, Kentang dan air. Tunggu sampai Kentang masak, Sementare tu, kite goreng telur. 

Taraa. Da goreng, bahagia 6 ke 8 bahagian. 

Kentang da masak. Masuk tomato dan telur goreng td. Kacau rata. Garam jalan lupe Tutup periuk dalam 3 @ 4 minit. 

Siap. :) 






Comments

Popular Posts