Daging Cincang Karahi (Menu Pakistan)



BAHAN - BAHAN:

Daging cincang - 800gram (rebus letak garam sikit) 
Kayu manis - 1 batang
Bunga lawang - 1 biji
Bawang besar - 3 biji besar*
Bawang putih - 1 labu*
Halia - 2 inci*
Lada hijau - 4 batang*
Lada hitam - 1 sudu (di tumbuk) 
Jintan kecil - 1 sudu
Serbuk kunyit - 1 sudu teh 
Rempah kurma - 1 sudu besar
Rempah Beryani - 1 sudu besar
Daun ketumbar - rm3 (rendam cuci bersih potong halus2) 
Garam - secukupnya 
(blender bahan * ) 


CARA - CARA:

  1. Daging lepas rebus, tunggu sejuk lepas tu pakai tangan hancur kan betol2 jadi ketulan2 kecil.
  2. Tuang minyak sikit kat kuali, masukkan bunga lawang, kayu manis dan bahan2 blender. kacau sampi naik bau dan agak garing. 
  3. Masukkan daging yg da direbus, tuang air rebusan sikit je. Gaul.
  4. Masukkan jintan, lada hitam, daun ketumbar, rempah briyani, rempah kurma dan garam sikit.
  5. Gaul sampi sebati. siap.

Comments

Popular Posts