Daging Cincang Karahi (Menu Pakistan)
BAHAN - BAHAN:
Daging cincang - 800gram (rebus letak garam sikit)
Kayu manis - 1 batang
Bunga lawang - 1 biji
Bawang besar - 3 biji besar*
Bawang putih - 1 labu*
Halia - 2 inci*
Lada hijau - 4 batang*
Lada hitam - 1 sudu (di tumbuk)
Jintan kecil - 1 sudu
Serbuk kunyit - 1 sudu teh
Rempah kurma - 1 sudu besar
Rempah Beryani - 1 sudu besar
Daun ketumbar - rm3 (rendam cuci bersih potong halus2)
Garam - secukupnya
CARA - CARA:
- Daging lepas rebus, tunggu sejuk lepas tu pakai tangan hancur kan betol2 jadi ketulan2 kecil.
- Tuang minyak sikit kat kuali, masukkan bunga lawang, kayu manis dan bahan2 blender. kacau sampi naik bau dan agak garing.
- Masukkan daging yg da direbus, tuang air rebusan sikit je. Gaul.
- Masukkan jintan, lada hitam, daun ketumbar, rempah briyani, rempah kurma dan garam sikit.
- Gaul sampi sebati. siap.
Comments
Post a Comment