Daging Kima
BAHAN - BAHAN:
Daging cincang - 400g (rebus letak garam sikit)
Bawang besar - 2 biji*
Bawang putih - 8 ulas*
Halia - 1 inci*
Halia - 1 inci*
Cili hijau - 2 batang*
Cili padi - 3 batang*
Kayu manis - 1 batang
Bunga cengkih - 2 biji
Bunga lawang - 1 biji
Buah pelaga - 2 biji
Kentang - 2 biji (potong dadu)
Serbuk daging - 3 sudu besar
Bunga cengkih - 2 biji
Bunga lawang - 1 biji
Buah pelaga - 2 biji
Kentang - 2 biji (potong dadu)
Serbuk daging - 3 sudu besar
Serbuk lada babas - 1 sudu
Garam
Air
(blender bahan *)
Garam
Air
(blender bahan *)
CARA - CARA:
- Daging da siap rebus. Ramas pakai tangan sampai jadi ketulan kecil2. simpan tepi.
- Tuang minyak, tumis bahan blender, bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga sampi naik bau dan keperangan.
- Masukkan serbuk daging dan serbuk lada. Gaul.
- Masukkan Garam, kentang, air dan daging cincang. Tutup periuk dan biarkan Kentang masak.
- Gaul sebati. Kentang da masak dah nampak pekat. Siap.
Comments
Post a Comment