Rasam
BAHAN-BAHAN :
Biji ketumbar - 6 sdmakan penuh
Jintan kecil - 1 sdmakan penuh
Lada hitam - 1 bsdmakan penuh
(sangai semua bahan hingga naik bau, Kemudian blender kering sampai halus)
Tomato - 4 biji besar
Bawang putih - 2 labu kecil (kalau besar 1 labu je)
Bawang putih - 2 labu kecil (kalau besar 1 labu je)
Bawang kecil - 3 biji
(blender kasar semua bahan ni)
Asam jawa adabi - 2 sdmakan penuh
Garam - secukupnya
Kunyit - 1 sdkecil
Kunyit - 1 sdkecil
Air - 2 gelas blender
Daun ketumbar - sedikit, dalam 50sen (takde xpe)
Ingu - 1 sudu kecil (takde xpe, boleh rujuk gamba Ingu di bawah)
BAHAN TUMIS :
Lada kering - 3 tangkai (potong 3)
Biji sawi - 1 sdkecil
Daun kari - 1 tangkai
CARA-CARA :
* Masukkan semua bahan2 ke dalam periuk dgn air sekali, kecuali Ingu, Daun ketumbar dan bahan Tumis, 3 bahan ni jangan masuk.
* Didih kan hingga betul2 masak dalam 20 minit. Lepas 20 minit, masukkan Ingu dan Daun ketumbar Kemudian didih kan lg dalam 5 minit. Tutup api.
* Tumis bahan Tumis di kuali yg lain.
Panaskan minyak, masukkan biji sawi, bila biji sawi da letop2, tutup api Kemudian Masukkan Daun kari dan Cili kering. Kacau sekejap, Kemudian tuang ke dalam rasam td. Siap.
Ni la rupe Ingu. Boleh cr kat kedai2. Bagus untuk buang angin dalam badan.
Comments
Post a Comment