Ayam Kari
Ayam - 1.8 kg
Bawang besar - 3 biji (hiris nipis)
*Bawang putih - 10 ulas
*Halia - 1 inci
Lada kisar - 1 senduk kecil
Lada hijau - 2 tangkai (potong serong)
Kentang - 3 biji (belah 4)
Tomato - 2 biji (belah 4)
Kayu manis - 1 batang
Bunga lawang - 1
Buah pelaga - 1
Bawang besar - 3 biji (hiris nipis)
*Bawang putih - 10 ulas
*Halia - 1 inci
Lada kisar - 1 senduk kecil
Lada hijau - 2 tangkai (potong serong)
Kentang - 3 biji (belah 4)
Tomato - 2 biji (belah 4)
Kayu manis - 1 batang
Bunga lawang - 1
Buah pelaga - 1
Alba - setengan sudu kecil
Daun kari - 1 tangkai
Rempah kari daging - 3 sudu makan penuh
Air
Santan kara - 1/2 kotak kecil (takde takpe)
Susu cair - suku tin (takde takpe)
Garam
Daun kari - 1 tangkai
Rempah kari daging - 3 sudu makan penuh
Air
Santan kara - 1/2 kotak kecil (takde takpe)
Susu cair - suku tin (takde takpe)
Garam
(Kisar@tumbuk bahan *)
CARA-CARA :
- Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bahan kisar, lada kisar, lada hijau, kayu manis, bunga lawang, alba, buah pelaga dan daun kari sampai naik bau.
- Masukkan rempah kari daging, air secukupnya dan masukkan kentang. Masak sampai Kentang empuk.
- Masukkan ayam, tomato dan garam. Gaul rata.
- Bile ayam da agak masak, masukkan santan Kemudian Gaul, tunggu didih. Tuang pula Susu cair, jangan sampai didih. Tutup api. Siap.
Comments
Post a Comment