Kari Ikan


BAHAN-BAHAN :

Ikan - 1 kg
Bawang besar - 3 biji
*Bawang putih - 10 ulas
*Halia - 1 inci
Lada kisar - 4 sudu makan
Lada hijau - 2 tangkai (potong dua)
Alba - setengah sudu teh
Daun kari - 1 tangkai
Asam jawa - 1 genggam
Rempah kari ikan - 3 sudu makan
Tomato - 2 biji
Bendi - tak letak pun takpe
Susu cair - setengah tin (tak letak pun takpe)
Garam
Air

(Kisar@tumbuk bahan *)


CARA-CARA :
  • Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bahan kisar, lada kisar, lada hijau, alba, dan daun kari sampai naik bau.
  • Masukkan rempah kari ikan, air asam jawa dan air secukupnya. Gaul.
  • Masukkan tomato, Bendi dan garam. Gaul rata. 
  • Masukkan ikan. Tunggu sampai mendidih. Agak ikan dah masak. Masukkan Susu cair, jangan sampai mendidih tutup api. Siap.

Comments

Popular Posts