Sup Ayam (guna sup bunjut)
BAHAN - BAHAN :
Ayam - 1/2 ekor (potong kecil)
Bawang merah - 1 biji (hiris nipis)
Bawang putih - 10 ulas*
Halia - 2 cm*
Cili padi - 3 biji (belah 2)
Kentang - 3 biji (potong 4)
Sup bunjut - 1 ikat
Bawang merah - 1 biji (hiris nipis)
Bawang putih - 10 ulas*
Halia - 2 cm*
Cili padi - 3 biji (belah 2)
Kentang - 3 biji (potong 4)
Sup bunjut - 1 ikat
Air - 8 cawan (kalau kurang, tambah lagi)
Garam
Ajinamoto
Serbuk lada sulah - 1 sdm
Kiub ayam - 1 kiub (xde xpe)
Minyak masak - 2 sdm
(blender bahan *)
Daun sup - 1 genggam di potong halus
Bwg kecil - 5 biji (hiris halus dan goreng garing)
CARA - CARA :
1. Tuang air dlm periuk, masukkan bahan blender, sup bunjut, kiub ayam, Cili padi, Garam, aji, minyak, Kentang dan ayam. Kacau rata. Biarkan sampai ayam dan Kentang masak.
3. Bile ayam dan Kentang da masak, masukkan lada sulah, kacau rata.
4. Di kuali yang lain, masukkan minyak masak, bile minyak da panas, Goreng Bawang kecil sampai agak kekuningan sikit. Kemudian keluarkan, jgn lambat nnty hangus. Taburkan bwg goreng td dan Daun sup ke dalam sup td, kacau rata. Siap.
Comments
Post a Comment