Ayam Kampung Masak Sup (sesuai bg yg berpantang)
Ayam kampung - setengah ekor
Bwg putih - 10 biji (hiris halus)
Bwg kecik - 15 biji (hiris halus)
Halia - sikit
Kayu manis - 1
Buga cengkeh - 3
Buah pelaga - 2
Bwg putih - 10 biji (hiris halus)
Bwg kecik - 15 biji (hiris halus)
Halia - sikit
Kayu manis - 1
Buga cengkeh - 3
Buah pelaga - 2
Biji ketumbar - 3 s.m (blen kering halus)
Jintan kecil - 1 s.m (blen kering halus)
Lada hitam - 1 s.m (blen kering halus)
Alba - 2 s.k
Rempah sup adabi - 2 s.m
Serbuk kunyit - 1 s.k
Air
Garam
Jintan kecil - 1 s.m (blen kering halus)
Lada hitam - 1 s.m (blen kering halus)
Alba - 2 s.k
Rempah sup adabi - 2 s.m
Serbuk kunyit - 1 s.k
Air
Garam
CARA-CARA :
*Masukkan semua bahan2 dalam periuk beserta air secukupnye. Masukkan ayam. Tutup periuk, tunggu mendidih dan siap.
Comments
Post a Comment