Kari Daging
BAHAN - BAHAN :
Daging - 1kg
Bawang besar - 3 biji (kisar)
Bawang putih - 8 ulas (kisar)
Halia - 2 inci (kisar)
Lada kisar - 1 senduk
Kunyit - 1 sudu kecil
Rempah daging - 3 sudu besar
Garam secukupnye
Air secukupnye
*semua bahan diatas masukkan dalam PRESSURE COOKER, tunggu hingga 7 atau 8 kali bunyi. Matikan api. Tunggu sejuk baru bukak penutup.*
Kentang - 3 biji (potong 4)
Tomato - 2 biji (potong 4)
Cili merah - 1 batang (belah 2)
Santan @ susu cair - secukupnye
Bahan tumis :
Bawang kecil - 4 biji (hiris)
Daun kari - 2 tangkai
Alba - 1 sudu kecil
Bunga lawang - 1 biji
Kayu manis - 1 batang
CARA - CARA :
* Dalam kuali, panaskan sikit minyak dan tumis bahan tumis.
* Kemudian masukkan kentang dan sedikit air.
* Masukkan bahan2 yg dalam pressure cooker td. Gaul sebati.
* Kentang da separuh masak, masukkan tomato. Gaul rata.
* Tambah garam jika tak cukup rasa. Bile kentang dah masak. Masukkan santan, agak nak didih je tutup api. Sedia dihidang.
Comments
Post a Comment