Kari Dal Simple


(yg ade kentang je mase ni, sayur2 lain abes da, so dal kentang je la.)


BAHAN - BAHAN :

Dal - 2 genggam (basuh bersih2 mcm basuh beras)
Kunyit - 1 sudu teh
Bawang besar - 2 biji (hiris) 
Bawang putih - 6 ulas*
Halia - 1 inci*
Garam
Air - 2 gelas (kurang tambah lg)
Cili padi hijau - 2 btg (belah tengah) 
Tomato - 1 biji (potong 4)
Kentang - 2 biji (potong 4)
Carrot - 1 biji kecil (potong 4)
Terung - 1 biji kecil (belah 2)

-Xde sayur2 ni, boleh letak ape2 sayur lain yg digemari-

Susu cair @ santan - sikit (xde pon xpe)


(kisar bahan *)


BAHAN TUMIS :

Biji sawi - 1 sd teh 
Jintan halus - 1 sd teh
Alba - 1 sd teh
Daun kari - 1 tangkai
Bawang kecil - 3 @ 4 biji (hiris nipis)
Cili kering - 2 tangkai (potong 2 @ 3)
Serbuk jintan - 1 sd teh
Serbuk lada - 1 sd teh



CARA - CARA :

*Rebus dal dengan air, masukkan bahan hiris, bahan kisar, tomato, cili padi, garam sikit dan serbuk kunyit.

*Agak Dal dah separuh masak, masukkan kentang dan carrot. Sayur yg keras2 dulu.

*Bile Dal dah empuk sepenuhnye, masukkn Terung dan gaul rata, bile terung dah agk masak, masukkan santan sikit, gaul rata, dah didih, tutup api. 

*Dikuali yg lain, tumiskn bahan tumis dengan sedikit minyak, kemudian tuangkan kedalam dal yg siap dimasak td. Siap.

Comments

Popular Posts