Bendi Goreng

Bahan :

Bendi - 9 batang (cuci bersih2, toskan. Lap sampai kering br potong serong. Cara ni agar lendir dr bendi tu kurg ade) 

Ikan bilis - ½ genggam
Daun kari - ½ genggam 
Bwg besar - 1 biji (hiris nipis)
Bwg putih - 3 ulas (cincang halus)
Cili merah - 1 batang (hiris serong)
Biji sawi - 1 sdk
Serbuk Kunyit - sikit
Garam - secukupnye


Cara :

*Panaskan minyak, goreng ikan bilis. Agak2 nk garing, masukkan biji sawi, bile da letup2 sikit, masukkan bwg putih, tumis sampai bwg putih agak garing kemudian masukkan daun kari dan bwg besar. Tumis hingga layu.

*Masukkan bendi, lada merah dan serbuk kunyit serta garam. Kacau rata. Agak2 bendi da masak, siap. Boleh dihidang.

Comments

Popular Posts