Ikan Tenggiri Masak Tairu
Ikan Tenggiri - 10 ketul (sapu kunyit dan garam, goreng kan)
Bawang besar - 3 biji (hiris halus)
Bawang putih - 10 ulas*
Halia - 2 inci*
Lada hijau - 3 batang*
Lada merah - 3 batang*
Jintan kecil - 1 sudu mkn*
Daun Ketumbar - rm 2 (cuci bersih, potong halus)
Tomato - 3 biji (potong dadu)
Tairu (yogurt asli brand nestle) - 4 sd mkn
Serbuk Lada - 1 sudu mkn
Serbuk kunyit - 1 sudu kecik
Rempah kari ikan - 1 sudu kecil
Garam
Daun kari - sikit
Air Asam jawa - sikit
Bawang besar - 3 biji (hiris halus)
Bawang putih - 10 ulas*
Halia - 2 inci*
Lada hijau - 3 batang*
Lada merah - 3 batang*
Jintan kecil - 1 sudu mkn*
Daun Ketumbar - rm 2 (cuci bersih, potong halus)
Tomato - 3 biji (potong dadu)
Tairu (yogurt asli brand nestle) - 4 sd mkn
Serbuk Lada - 1 sudu mkn
Serbuk kunyit - 1 sudu kecik
Rempah kari ikan - 1 sudu kecil
Garam
Daun kari - sikit
Air Asam jawa - sikit
(blender bahan *)
(tairu boleh letak lebih kalau Rasa masam agak kurang)
CARA-CARA :
*Pakai minyak goreng ikan tadi, Tumis bwg, Daun kari sikit dah agak kekuningan masukkan bahan blender. Tumis.
*Kemudian masuk tomato, Serbuk Lada, serbuk kunyit, Rempah kari ikan dan Kacau rata.
*Dah pecah minyak. Masuk tairu, air asam jawa, daun Ketumbar dan garam. Gaul rata. Dah agak masak, Masuk ikan. Gaul rata dan biarkan 2 minit, siap.
Comments
Post a Comment