Ikan Tenggiri Masak Tairu


BAHAN-BAHAN :

Ikan Tenggiri - 10 ketul (sapu kunyit dan garam, goreng kan)
Bawang besar - 3 biji (hiris halus)
Bawang putih - 10 ulas*
Halia - 2 inci*
Lada hijau - 3 batang*
Lada merah - 3 batang*
Jintan kecil - 1 sudu mkn*
Daun Ketumbar - rm 2 (cuci bersih, potong halus)
Tomato - 3 biji (potong dadu)
Tairu (yogurt asli brand nestle) - 4 sd mkn
Serbuk Lada - 1 sudu mkn
Serbuk kunyit - 1 sudu kecik
Rempah kari ikan - 1 sudu kecil
Garam
Daun kari - sikit
Air Asam jawa - sikit

(blender bahan *)

(tairu boleh letak lebih kalau Rasa masam agak kurang) 


CARA-CARA :

*Pakai minyak goreng ikan tadi, Tumis bwg, Daun kari sikit dah agak kekuningan masukkan bahan blender. Tumis.

*Kemudian masuk tomato, Serbuk Lada, serbuk kunyit, Rempah kari ikan dan Kacau rata.

*Dah pecah minyak. Masuk tairu, air asam jawa, daun Ketumbar dan garam. Gaul rata. Dah agak masak, Masuk ikan. Gaul rata dan biarkan 2 minit, siap.

Comments

Popular Posts