Ikan Kerisi Masak Lemak Cili Api
BAHAN - BAHAN :
Ikan - 7 ekor (Lumur kunyit, Garam Dan goreng)
Cili padi - 15 tangkai*
Cili merah - 2 tangkai*
Bawang besar - 2 biji*
Bawang putih - 10 ulas*
Halia - 2 inci*
Kunyit hidup - 1 inci (kecil anak jari)*
( kisar semua bahan * )
Serai - 2 batang (di titik)
Asam keping - 2 keping
Daun limau - 2 helai
Daun kunyit - sikit (di hiris nipis)
Santan - 1 kotak kecil
Susu cair - ¼ tin (sikit je)
Garam - secukupnya
Air - sikit
CARA-CARA :
*Tumis bahan kisar, sampai pecah Minyak. Kemudian Masukkan santan, serai ketuk dan sedikit air, kacau rata dan tunggu mendidih.
*Masukkan ikan yg telah di goreng, Garam, Daun limau, asam keping dan Daun kunyit. Gaul rata.
*Masukkan susu cair, gaul rata. Biar didih sekejap jgn lama2. Tutup api, Siap.
Comments
Post a Comment