Ikan Kerisi Masak Lemak Cili Api


BAHAN - BAHAN :

Ikan - 7 ekor (Lumur kunyit, Garam Dan goreng) 
Cili padi - 15 tangkai*
Cili merah - 2 tangkai*
Bawang besar - 2 biji*
Bawang putih - 10 ulas*
Halia - 2 inci*
Kunyit hidup - 1 inci (kecil anak jari)*

( kisar semua bahan * ) 

Serai - 2 batang (di titik) 
Asam keping - 2 keping 
Daun limau - 2 helai
Daun kunyit - sikit (di hiris nipis) 
Santan - 1 kotak kecil 
Susu cair - ¼ tin (sikit je) 
Garam - secukupnya 
Air - sikit


CARA-CARA :

*Tumis bahan kisar, sampai pecah Minyak. Kemudian Masukkan santan, serai ketuk dan sedikit air, kacau rata dan tunggu mendidih.

*Masukkan ikan yg telah di goreng, Garam, Daun limau, asam keping dan Daun kunyit. Gaul rata. 

*Masukkan susu cair, gaul rata. Biar didih sekejap jgn lama2. Tutup api, Siap.

Comments

Popular Posts