Sardin Masak Kicap


BAHAN - BAHAN :

Sardin - 1 tin besar
Bawang besar - 2 biji*
Bawang putih - 7 ulas*
Halia - 1 inci*
Cili padi - 6 tangkai*
Serbuk cili babas - 1 sudu besar
Lada merah@hijau - 1 batang (belah tengah)
Kicap Manis - secukupnye
Kentang - 2 biji (potong nipis 3 segi)
Garam
Air - ½ cawan (boleh tambah kalau nk berkuah) 

(hiris bahan *)


CARA - CARA :

* Tumis bahan hiris sampai naik bau dan agak garing, kemudian masukan serbuk cili babas, Gaul rata.

*Masukkan kentang dan lada merah@hijau. Gaul rata. Kemudian Masukkan sardin dan sos nye sekali.

*Masukkan Kicap dan garam secukupnye. Kalau pekat sgt boleh tambah air. Tutup kuali sekejap dengan penutup.

*Agak kentang dah masak. Boleh dihidang.

Comments

Popular Posts