Acar Ikan Masin


Bahan :

Halia - saiz 2 bulat telur*
Bwg putih - 15 biji besar*
Bwg kecik - 10 biji besar*
Cili padi - 10 biji (1 biji potong 3 bahagian) 
Daun kari - 1 genggam
Ingu@perenggayum - 1 sd kecil (boleh rujuk gambar di bawah) 
Biji sawi - 1 sd kecil
Alba - 1 sd kecil
Cuka - separuh betol saiz kecil
Lemon - 1 biji (perah)
Ikan masin kurau - 500 g (isi sahaja)
Serbuk ketumbar - 1 sd kecil
Serbuk jintan - 1 sd kecil
Serbuk kunyit - 1 sd kecil
Serbuk lada - 2 sd mkn

(hiris halus bahan2 *)


Cara:

*Perah lemon, simpan tepi.
*Ikan kering potong dadu 2 inci. Selesai potong, cuci dan tapis.
*Pakai kuali non stick. Panaskan minyak, Minyak kene panas betol Kemudian Masukkan ikan masin, goreng garing sikit. Da garing, keluar kan simpan tepi.
*Minyak yg same, tumis biji sawi, Daun kari dan semua brg yg dah dicincang halus, masukkan Alba Kemudian tumis sampai naik bau.
*Masukkan ikan kering tadi dan semua rempah2.
*Tuang air setengah gelas dan kacau rata.
*Tuang Cuka dan air perahan lemon. Kacau sampai mendidih dan pecah minyak.


Ni Rupa ingu@peranggayum 👇👇👇

Comments

Popular Posts