Ayam Masak Lemak Cili Api


BAHAN - BAHAN :

Ayam - 1 ekor (potong 10 boleh potong kecik lg pon boleh. Lumur kunyit, Garam Dan goreng ½ masak) 
Cili padi - 15 tangkai*
Cili merah - 2 tangkai*
Bawang besar - 2 biji*
Bawang putih - 10 ulas*
Halia - 2 inci*
Kunyit hidup - 1 inci (kecil anak jari)*
Lengkuas - 2 inci*
Serai - 2 batang*

( kisar semua bahan * ) 

Serai - 2 batang (di titik) 
Daun limau - 2 helai
Daun kunyit - sikit (di hiris nipis) 
Santan - 1 kotak kecil 
Susu cair - ¼ tin (sikit je) 
Garam - secukupnya 
Air - sikit
Kayu manis - 1 batang
Bunga lawang - 1 biji
Kentang - 3 biji (potong 2, klu xde xpe)


CARA-CARA :

*Tumis bahan kisar, Bunga lawang dan kayu manis sampai pecah Minyak. Kemudian Masukkan Kentang, serai ketuk dan sedikit air, kacau rata dan tunggu mendidih.

*Masukkan santan dan gaul rata kemudian masukkan ayam yg telah di goreng, Garam, Daun limau dan Daun kunyit. Gaul rata. 

*Bile kentang da empuk, ayam da masak, Masukkan susu cair, gaul rata. Biar didih sekejap jgn lama2. Tutup api, Siap.

Comments

Post a Comment

Popular Posts