Donut Gebu


BAHAN :

Air suam - 1 cawan
Telur - 1 biji
Garam - 2 sdt
Susu - 1 sdm penuh
Gula - 1 sdm penuh
Mauripan - 1 sdm
Planta - 1 sdm penuh

*semua bahan kat atas Masukkan dlm bekas, satukan Dan Gaul rata. 

Tepung gandum - agak2
Masukkan Tepung gandum sedikit demi sedikit ke dalam bekas tadi, Gaul sebati sampi jd doh. Selesai. 

* Gula untuk salut ke donut - blender kering 1 cawan Gula. Ketepikan dulu. 

CARA :

* selesai da jd doh, tak perlu tunggu. Terus je buat acuan. Tak De acuan donat, guna tangan buat bentuk donut. Bulat2 kan, pas tu lubang kan Tgh2. :) 

* selesai buat bentuk donut, pastikan jangan letak terlalu rapat ye donut2 tu di tray. Sbb lepas buat bentuk donut, kita akan biarkan sebentar sampai donut tu kembang. Biarkan dalm 30 min je.

* da agak kembang tu, boleh la goreng. Bukak api sederhana, dan tunggu Minyak panas. Kene pandai main Minyak, jaga jgn panas Sgt, jgn tak panas langsung pula. Kemudian, Masukkan donut td, balik2 kan, agak da kuning keemasan, angkat donut tu dan tos kan dulu. Goreng semua hingga selesai.

* Masukkan Gula yg da di blender td ke dalam bekas. masukkan donut, balik balik kan donut, pastikan semua disalut Gula. Selesai. Sedia dihidang.




Gamba lepas donut da kembang gebus gebus

Comments

Popular Posts