Kari Kacang Hijau
BAHAN :
Kacang hijau - 2 cawan @ 300g (cuci, rebus letak Garam sikit, rebus sampai kacang tu pecah)
Bwg kecik - 10 biji (potong halus)
Bwg putih - 1 labu (dicincang)
Halia - 2 inci (dicincang)
Lada hijau - 2 biji (belah tengah)
Kentang - 3 biji besar (potong 4)
Santan - 1 kotak kecik
Serbuk lada - 1sd makan
Serbuk kunyit - 1sd teh
Rempah Kari ikan - 1sd makan
Serbuk ketumbar - 1sd teh
Serbuk jintan - 1sd teh
Asam jawa adabi - 1sd makan rata
Garam - secukupnya
Bahan Tumis:
Lada kering - 4 keping (cuci bersih, potong 4)
Ikan bilis - 1 genggam (cuci bersih, potong halus)
Biji sawi - 1 sdk
Daun kari - 2 tangkai
CARA :
* Tumis biji sawi, bile dah letup2, masuk ikan bilis dan goreng sikit, agak garing masuk Daun kari dan lada kering. Kacau kejap.
* Masukkan kacang hijau yg da direbus tadi, masuk dgn air nya sekali. Kemudian masuk Kentang, Garam, dan semua bahan2 lain kecuali santan dan asam jawa. Kemudian kalau agak pekat, masuk Air sikit.
* Tunggu sampai Kentang masak. Bile Kentang da empok. Masukkan asam jawa dan kacau rata.
* Masuk santan. Tggu Didih kejap. Tutup api. Jangan biar didih lama. Siap.
Comments
Post a Comment