Kek Pisang

BAHAN :

Tepung gandum - 2 cawan
Soda bikarbonat - 1 sd kecil
Baking powder - 1 sd kecil

(ayak bahan di atas) 

Pisang - 8 biji pisang emas / 1 cawan Pisang lenyek*
Minyak masak/jagung - 1 cawan*
Gula - 1 cawan (½ cwn kalau xsuke manis)*
Telur - 4 biji*
Garam - ½ sd teh*

(blender semua bahan * ) 


CARA :

* Tuang kan bahan yang dikisar ke dalam bekas Tepung yang siap diayak tadi. Kemudian, kaub balik tepung dan bahan kisar hingga sebati. 

* Masukkan dalam loyang, dan kukus hingga masak. Kukus selama 45 minit. Kalau agak kurg masak, kukus lg dalam 5 hingga 10 minit. Panaskan dulu pengukus dan pastikan air sudah mendidih baru dimasukkan loyang td. Siap. 

* Bagi yg nk guna noxxa, selepas selesai kaub balik bahan2, terus Masukkan bahan ke inner pot noxxa. Arahkan tombol pada steam, tekan butang steam sampai angka 35-40 minit. Tunggu siap, selesai. 


Comments

Popular Posts