Kek Pisang
Tepung gandum - 2 cawan
Soda bikarbonat - 1 sd kecil
Baking powder - 1 sd kecil
(ayak bahan di atas)
Pisang - 8 biji pisang emas / 1 cawan Pisang lenyek*
Minyak masak/jagung - 1 cawan*
Gula - 1 cawan (½ cwn kalau xsuke manis)*
Telur - 4 biji*
Garam - ½ sd teh*
Garam - ½ sd teh*
(blender semua bahan * )
CARA :
* Tuang kan bahan yang dikisar ke dalam bekas Tepung yang siap diayak tadi. Kemudian, kaub balik tepung dan bahan kisar hingga sebati.
* Masukkan dalam loyang, dan kukus hingga masak. Kukus selama 45 minit. Kalau agak kurg masak, kukus lg dalam 5 hingga 10 minit. Panaskan dulu pengukus dan pastikan air sudah mendidih baru dimasukkan loyang td. Siap.
* Bagi yg nk guna noxxa, selepas selesai kaub balik bahan2, terus Masukkan bahan ke inner pot noxxa. Arahkan tombol pada steam, tekan butang steam sampai angka 35-40 minit. Tunggu siap, selesai.
Comments
Post a Comment