Petai Masak Berlado Santan


Bahan :

Petai - 2 cawan 
Ikan bilis - 1 genggam (cuci, tumbuk kasar) 
Bawang besar - 2 biji*
Bawang putih - 1 buku*
Lada merah - 4 biji*
Lada hijau - 3 biji*
Cili padi - 5 biji (ikut kepedasan masing2)*
Garam - secukupnya 
Ajinamoto - ½ sudu teh
Santan - 1 kotak kecil (xletak pon xpe)
Minyak

(blender kasar bahan *)


Cara :

* Tuang Minyak utk menumis, jgn tunggu Minyak terlalu panas, masukkan ikan bilis tumbuk dan tumis hingga garing Kemudian Masukkan bahan blender, Garam dan Ajinamoto dan tumis hingga pecah minyak.

* Masukkan santan, jgn tuang air. Tunggu hingga didih Kemudian Masukkan petai. Kacau dalam 5 minit dan selesai. Sedia dihidang.

ni rupa kalau x pakai santan, favourite suamiku.. ❤️

Comments

  1. Thnk u shakinah...nnti nak try masak..mmng fav petai ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same2.. Da masak nnty boleh share kat sini.. Selamat mencuba kak.. ❤️❤️❤️

      Delete

Post a Comment

Popular Posts