Petola Ular Masak Lemak
BAHAN :
Sayur labu ular - 2 btg (potong nipis)
Bawang besar - 1 biji*
Bawang putih - 4 ulas*
Halia - ½ inci*
Lada merah - 2 btg*
Cili padi - 3 tangkai (nk pedas boleh tambah lg)*
Ikan bilis @ udang kering - 1 genggam (tumbuk kasar dan asingkan)
Serbuk kunyit - 1sd teh
Santan - ½ kotak kecil
Garam - secukupnya
Air - 1 cawan (kalau nk berkuah lebih, tambah lg 1 cawan air)
(Tumbuk kasar bahan * )
CARA :
* Tuang Minyak, masuk ikan bilis @ udang kering, tumis sampi garing. Tumis dengan api yang kecil.
* Kemudian Masukkan bahan yang telah di tumbuk kasar tadi. Tumis sampai naik bau.
* Masukkan sayur labu ular. Tuang air 1 gelas, masukkan kunyit Dan Garam secukupnya. Kemudian Kecikkan api, Tutup kuali. Tunggu Sampai sayur masak dan agak lembut.
* Da masak, masukkan santan setengah kotak. Tunggu didih kejap, Tutup api. Jangan biar didih lama. Selesai.
Comments
Post a Comment