Petola Ular Masak Lemak


BAHAN :

Sayur labu ular - 2 btg (potong nipis)
Bawang besar - 1 biji*
Bawang putih - 4 ulas*
Halia - ½ inci*
Lada merah - 2 btg*
Cili padi - 3 tangkai (nk pedas boleh tambah lg)*
Ikan bilis @ udang kering - 1 genggam (tumbuk kasar dan asingkan) 
Serbuk kunyit - 1sd teh
Santan - ½ kotak kecil
Garam - secukupnya 
Air - 1 cawan (kalau nk berkuah lebih, tambah lg 1 cawan air) 

(Tumbuk kasar bahan * ) 


CARA :

* Tuang Minyak, masuk ikan bilis @ udang kering, tumis sampi garing. Tumis dengan api yang kecil. 

* Kemudian Masukkan bahan yang telah di tumbuk kasar tadi. Tumis sampai naik bau.

* Masukkan sayur labu ular. Tuang air 1 gelas, masukkan kunyit Dan Garam secukupnya. Kemudian Kecikkan api, Tutup kuali. Tunggu Sampai sayur masak dan agak lembut.

* Da masak, masukkan santan setengah kotak. Tunggu didih kejap, Tutup api. Jangan biar didih lama. Selesai. 

Comments

Popular Posts