Asam Pedas Ikan Pari
Bahan :
Ikan pari - 1 kg (cuci bersih2, rendam 20 minit dgn asam jawa ramas2 dgn biji2 nye sekali. Kemudian cuci lg bersih² 2 3 kali dgn air yg byk sampai hilang lendir pd ikan dan toskan)
Kunyit - 1 sudu mkn jgn penuh (lepas cuci dan tapis ikan, kacau dgn kunyit. Masa masukkan ikan kalau ada air kunyit tu Masukkan sekali)
Bawang besar - 1 biji besar (2biji klu kecil)*
Bawang putih - 15 biji besar (20biji klu kecil)*
Lada kering - 1 genggam*
(blender bahan *)
Daun kesum - 1 genggam daun kesum yg dah dibersihkan
Serai - 2 batang (dititik)
Lada hitam serbuk - 1 sd mkn
Bendi - 15 biji
Asam jawa - 1 genggam (besar 2 biji telor)
Minyak masak - 1 mangkuk kecil
Garam - 1 sudu mkn @ secukupnya
Ajinamoto - 1 sudu mkn @ secukupnya
Cara :
* Masukkan Minyak, tumis bahan blender dan serai. Masak sampai naik Minyak.
* Kemudian Masukkan air asam jawa, Garam dan Ajinamoto. Biar kan mendidih. Air asam jawa kalau pekat, kene tambah Air sikit.
* Masukkan ikan, lada hitam dan Daun kesum. Bile ikan da hampir masak, masukkan bendi. Kacau rata.
* Kuah asam pedas dan ikan pari kene same rata. Kalau kuah terlebih, rasa akan jd tak pedas dan tak kaw.
* Dah siap masak, ikan da masak. Boleh tutup api. Sedia dihidang.
Comments
Post a Comment