Sardin Varuval
Sardin - 2 tin besar
Bawang besar - 2 biji (hiris)
*Bawang putih - 10 ulas
*Halia - 1 inci
Lada hijau - 2 tangkai (potong dua)
Alba - setengah sudu teh
Daun kari - 1 tangkai
Asam jawa - 1 genggam
Rempah kari ikan - 4 sudu makan
Serbuk Lada babas - 3 sudu makan
Tomato - 1 biji (belah 4)
Ajinamoto
Garam
Minyak
(Kisar@tumbuk bahan *)
CARA-CARA :
*Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bahan kisar, alba, tomato dan daun kari sampai layu.
*Masukkan rempah kari ikan dan serbuk Lada, Gaul rata. Kecilkan api, Tuang mintak 3 sudu, Gaul. Biar Rempah masak dengan Minyak tu.
*Masukkan sardin, air asam jawa, aji dan garam. Gaul rata. Tunggu didih @ naik Minyak, tutup api. Siap.
Comments
Post a Comment