Ayam Varuval
BAHAN-BAHAN :
Ayam - 10 ketul (potong 2, kecilkan jd 20 ketul)
Bawang besar - 2 biji (hiris)
*Bawang putih - 17 ulas @ 2 labu
*Halia - 2 inci
*Cili padi - 5 biji
Bunga lawang - 1
Bunga cengkih - 2
Buah pelaga - 2
Kayu manis - 2
Lada merah - 1 tangkai (potong serong)
Daun kari - 1 tangkai
Rempah kari ayam - 4 sudu makan
Serbuk Lada babas - 3 sudu makan
Serbuk jintan kecil - 1 sudu kecil
Serbuk jintan besar - 1 sudu kecil
Serbuk ketumbar - 1 sudu kecil
Ajinamoto
Garam
Minyak
(Kisar@tumbuk bahan *)
CARA-CARA :
*Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bahan kisar, Cili merah, Bunga lawang Cengkih kayu manis buah pelaga dan daun kari sampai layu.
*Masukkan rempah kari ayam, serbuk jintan besar dan kecil, serbuk ketumbar dan serbuk Lada, Gaul rata. Kecilkan api, Tuang mintak 4 sudu, Gaul. Biar Rempah masak dengan Minyak tu. Jangan sampai Hangus.
*Masukkan ayam, aji dan garam. Gaul rata. Tutup periuk dan perlahan kan api. Biar air ayam keluar sendiri, jangan tambah air.
*Buka dan Gaul lg bg sebati dan rempah tidak Hangus. Tunggu sampai naik Minyak dan agak ayam dah masak boleh tutup api. Siap.
Saje share gamba Rempah.. Mcm cantik la pulak.. 😂
Haa ni lepas da tumis da masuk Rempah, masuk pulak ayam.. Jangan masuk air tau.. Tutup periuk, perlahan kan api.. Biar sampai air ayam tu sendiri keluar.. Tapi jaga jangan sampai Rempah Hangus.. Kejap2 Gaul biar Rempah tak Hangus..
Comments
Post a Comment