Nasi Ayam

 

Resepi Sup Ayam :

Bawang besar - 2 biji
Bawang putih - 6 ulas
Halia - 1 inci
-kisar semua bahan di atas dgn sedikit air-

Ayam - 1 ekor (potong ikut suke)
Kuib pati ayam - 1 biji
Kentang - 3 biji (potong 4)
Carrot - 1 biji (potong ikut suke) 
Air - 2 liter @ secukupnye (air kene lebih sedikit sebab akan digunakan utk nasi, sambal dan kicap) 
Garam - secukupnye
Sup bunjut - 1 bungkus

Daun sup - secukup nye
Bawang goreng - secukupnye
-daun sup dan bwg goreng tabur last lepas siap masak-

Cara: Tumis bahan kisar, kemudian masukkan air, kiub ayam, Kentang, carrot, sup bunjut dan ayam yg telah dipotong. Masak sehingga ayam agak masak, masukkan garam. Tutup api. 



Resepi Ayam Goreng :

Ayam - 1 ekor yg telah direbus td.
Kicap pekat - 3 sdbesar @ secukupnya
Minyak bijan - 1 sdbesar
Garam - secukupnye 
Madu - 2 sdbesar @ secukupnye (ni sapu/ratakan pd ayam lepas siap digoreng nanti) 

Cara : ambil ayam yg telah siap direbus td, boleh tinggalkan kaki dan leher di dalam sup dan selebehnye tu masukkan bahan2 diatas kemudian ratakan dan perap seketika. Lepas siap perap, gorengkan dengan api yg panas. Goreng sekejap je, sbb ayam mmg da masak. Siap goreng, sapu madu. Siap. 
Sementare perap ayam, jom kite masak nasi pulak. 



Resepi Nasi Ayam :

Bawang besar - 1 biji
Bawang putih - 4 ulas
Halia - 1 inci
-kisar dengan sedikit air-

Butter - 2 sdbesar
Beras - 2 cawan (cuci bersih dan toskan) 
Sup ayam - 3 cawan (cawan yg same kite pakai untuk sukat beras td) 
Daun pandan - 2 helai (diikat) 
Garam - secukupnye

Cara : cairkan butter dan tumis bahan kisar td bersama daun pandan. Kemudian masukkan beras gaul rata dan masukkan sup ayam. Agak2 kurang garam, boleh tambah garam. Kacau rata, tutup periuk dan tunggu siap masak.

Last boleh tabur daun sup dan bawang goreng


Resepi Sambal Nasi Ayam :

Bawang putih - 3 ulas
Halia - 1 inci
Cili merah - 6 biji
Cili padi merah - 3 biji
Cuka - 2 sdbesar (xde cuka boleh ganti limau/lemon) 
Gula - 1 sdkecil
Garam - secukupnye 
Sos cili - 1 sdbesar (xletak xpe)
Sup ayam - 1 cawan

Cara : kisar semua bahan diatas sehingga halus. Kemudian masukkan dalam kuali, dengan api kecil masak sehingga didih dan cili masak. Supaya sambal tahan lame dan x rosak.



Resepi Kicap Nasi Ayam :

Sup ayam - 1 cawan
Kicap pekat - 2 sdbesar

Cara : kicap dari perapan ayam td campur sekali dengan bahan2 diatas. Siap.



Boleh rujuk video dibawah untuk lebih jelas, sy follow resepi divideo ni cuma sy ade olah sedikit. Selamat mencuba : 

Comments

Popular Posts