Petola Ular Masak Lemak
Bahan :
Petola ular - 1 batang (kikis kulit die sikit pas tu potong tengah, buang biji2, potong halus dan rendam dalam air)
Ikin bilis - 1 genggam (cuci bersih, tumbuk kasar)
Bawang putih - 5 ulas*
Bawang besar - 2 biji*
Lada merah - 1 batang*
(hiris halus @ tumbuk kasar bahan *)
Serbuk kunyit - 1 sudu kecil
Santan kara - ¼ kotak
Air - 1 gelas
Garam - secukupnya
Cara :
* Tuang minyak untuk menumis, jangan tunggu minyak panas, masuk ikan bilis terus. Agak da sedikit masak, masukkan bawang putih dan tumis lagi sampai agak garing.
* Kemudian masukkan bawang besar dan lada merah, tumis sekejap. Masukkan air, sayur, serbuk kunyit dan garam. Kacau rata.
* Masukkan santan, kacau biar sekata kemudian tunggu mendidih. Siap.
Comments
Post a Comment