Donut Mini (Aduk² Aje, Simple)

Bahan :
Susu ducth lady @ susu cair - 170 ml (suam²) 
Mauripan - 1 sudu teh
Gula - 1 sudu makan

(masukan semua dalam 1 bekas, kacau dan biarkan dalam 5 minit hingga 10 minit, kalau berbuih maka mauripan tu aktif. Kalau tak berbuih, mauripan dah masuk angin dan seeloknya jangan dipakai lagi.)

Tepung gandum - 20 sudu makan @ 200gr
Telur - 1 biji
Esen vanila - 1 sudu teh 
Minyak masak - 2 sudu makan
Garam - ½ sudu teh


Cara :

*Di bekas mauripan yg da aktif td, masukkan telur 1 biji dan kacau rata. 

*Masukkan tepung gandum separuh dulu, kacau sekata kemudian masukkan lg separuh. Kacau lagi sampai sekata. 

*Masukkan esen vanilla, garam dan minyak masak. Kacau lagi hingga sekata. Adunan akan jd tak terlalu pekat, tak terlalu cair. Selesai kacau hingga sekata, tutup kan bekas adunan dan biar 40 minit atau hingga adunan kembang. 

*Lepas adunan kembang, masukan dalam piping bag dan sedia utk menggoreng. Takde piping bag nak guna sudu pon boleh. 

*Panaskan minyak. Kemudian goreng dengan api sedang sambil gaul2 donut. Bile dah agak coklat keemasan gitu boleh la angkat dan toskan. Kene pandai adjust api. Bile da siap goreng, boleh buat toping pula. 


Untuk Topping :

*Gula pasir di kisar kering jadikan macam gula icing. Tuang dalam donut yang dah siap goreng td kemudian kacau rata. Buat waktu donat masih panas, br gula melekat sekata.

*Nak colek dengan coklat pon boleh. Ikut selera masing². 

(saya rujuk video ni. Ajomm ler mendonut : donut aduk²

Comments

Popular Posts