Sambal Sardin Simple
Bahan :
Sardin - 1 tin besar
Cili kering kisar - 6 sudu makan
Serbuk cili babas - 1 sudu makan
Bawang kecil - 2 biji (hiris)
Cili hijau - 1 batang (potong 3)
Bawang besar - 3 biji sedang*
Bawang putih - 4 ulas*
Halia - 1 inci*
Cili padi - 3 batang (ikut pedas masing2)*
Kentang - 3 biji (potong 3 segi)
Asam jawa pes - 1 sudu kecil @ secukupnya
Air - sikit
Garam - secukupnya
Aji - sikit
(kisar bahan *)
Cara :
*Tumis bahan hiris sampai layu, kemudian masukkan bahan kisar, serbuk cili babas dan cili kering kisar. Tumis sampai pecah minyak.
*Masukkan kentang, air dan tumis lagi sampai pecah minyak dan kentang agak masak. Masukkan asam jawa.
*Bile kentang da agak masak, masukkan sardin dan kuahnya sekali. Hancur2kan pakai senduk, gaul rata.
*Masukkan garam dan aji. Gaul rata. Agak kentang dan sardin dah masak. Tutup api. Siap.
-resepi sardin ni kalau makan dengan lempeng pon sedap. Nak jadikan inti karipap pon sedap. Kalau nak jadikan inti karipap, masak sardin bia sampai kering sedikit. Baru sedap.-
Comments
Post a Comment