Sambal Sardin Simple

Bahan :

Sardin - 1 tin besar
Cili kering kisar - 6 sudu makan
Serbuk cili babas - 1 sudu makan
Bawang kecil - 2 biji (hiris)
Cili hijau - 1 batang (potong 3) 
Bawang besar - 3 biji sedang*
Bawang putih - 4 ulas*
Halia - 1 inci*
Cili padi - 3 batang (ikut pedas masing2)*
Kentang - 3 biji (potong 3 segi)
Asam jawa pes - 1 sudu kecil @ secukupnya
Air - sikit
Garam - secukupnya
Aji - sikit

(kisar bahan *) 


Cara :

*Tumis bahan hiris sampai layu, kemudian masukkan bahan kisar, serbuk cili babas dan cili kering kisar. Tumis sampai pecah minyak. 

*Masukkan kentang, air dan tumis lagi sampai pecah minyak dan kentang agak masak. Masukkan asam jawa. 

*Bile kentang da agak masak, masukkan sardin dan kuahnya sekali. Hancur2kan pakai senduk, gaul rata. 

*Masukkan garam dan aji. Gaul rata. Agak kentang dan sardin dah masak. Tutup api. Siap.

-resepi sardin ni kalau makan dengan lempeng pon sedap. Nak jadikan inti karipap pon sedap. Kalau nak jadikan inti karipap, masak sardin bia sampai kering sedikit. Baru sedap.-

Comments

Popular Posts