Sardin Sambal versi Mak mertuaku
Bahan :
Sardin - 1 tin besar (buang tulang, hancur2 kan isinya)
Kentang - 4 biji (potong 4 @ 6 memanjang)
Bawang besar - 6 biji (hiris halus)
Bawang putih - 5 ulas (tumbuk)
Tomato - 2 biji (potong dadu)
Lada merah - 1 batang (hiris)
Asam jawa - 1 genggam kecil
Serbuk lada babas - 3 sudu makan
Ajinamoto - ½ sudu teh
Garam - secukupnya
Air - secukupnya
Cara :
* Rebus kentang sampai empuk. Air rebusan jgn buang.
* Di kuali yg lain, tumis kan bawang besar dan bawang putih hingga agak layu, masuk kan lada merah dan tomato kacau lagi hingga layu.
* Masukkan serbuk lada babas, api perlahan elak hangus. Kemudian masukkan kentang yg siap di rebus dan masukkan juga sardin yg telah siap di hancur2kan td. Kacau rata.
* Masukkan air rebusan kentang td dalam 2 gelas air rebusan. Kalau kurang, boleh lebihkan air jika suka berkuah. Masukkan juga air asam jawa. Kacau rata.
* Masukkan garam dan ajinamoto. Kacau rata. Siap.
Comments
Post a Comment