Sambal Petai

Bahan :

Petai - 1 mangkuk (belah tengah, cuci dan rendam dgn air yg da dletakkan garam sikit) 

Cili kering - 1 mangkuk (potong 2, rendam dgn air panas, biarkan kejap kemudian cuci sampi bersih, blender sampai halus) 

Ikan bilis - 1 genggam (cuci bersih2, tapis. Kemudian goreng garing, ketepikan) 

Bawang besar - 7 biji (2 biji blender besame cili kering td. 5 biji lg hiris) 

Bawang putih - 7 ulas (blender bsame cili kering) 

Asam jawa pes - ½ sudu kecil @ secukupnye

Minyak masak - secukupnye
Gula - 2 sudu @ secukupnye 
Garam - secukupnye 
Ajinamoto - sikit je


Cara :

*Panaskan minyak, kemudian tumis bawang yg dihiris td sampai agak layu sedikit.

*Masukkan bahan2 kisar td dan kacau sampai pecah minyak. Dah pecah minyak, masukkan sikit sgt air, dan kacau lg sampai pecah minyak. Dah pecah minyak, masukan lg sikit air, kacau lg sampai pecah minyak.

*Kemudian masukkan asam jawa pes, kacau biar rata. 

*Masukkan petai dan ikan bilis goreng, gaul rata. Masukkan garam, gula dan aji, kacau rata dan biarkan sekejap biar serap sambal2 tu kat petai. Kemudian Siap dah.

Comments

Popular Posts