Spaghetti ala² aglio olio

Bahan :

Spaghetti - 1 pek (rebus dgn sedikit minyak)

Kentang - 1 biji besar (potong 4 rebus hingga empuk, kemudian lenyek2kan, simpan tepi)

Kiub pati ayam - 2 kiub
Ayam cincang - 200g (anggaran 1 cawan)
Garam - 1 sd kecil
Daun ketumbar - rm2 (cuci bersih2, potong halus2)
Lada hitam - 1 sd mkn (kisar kering jgn terlalu halus)
Minyak - secukupnye


Bahan utk diblender, semua bahan ni potong kasar kemudian blender jgn halus sangat jgn kasar sangat :

Bawang besar - 2 biji besar
Bawang putih - 1 labu
Halia - 1 inci
Lada merah - 3 batang
Lada hijau - 3 batang
Cili padi merah - 5 biji
Tomato - 2 biji

*pakai periuk non-stick supaya x lekat dan mudah masak. 

(kalau nak ganti ayam kpd udang, so jgn guna kuib pati ayam tu) 


Cara :

*Tuang minyak dlm kuali, tumis bahan blender sampai masak, kemudian masukkan kiub pati ayam dan gaul rata.

*Masukkan ayam cincang dan garam, gaul rata, kemudian masukkan kentang yg telah dilenyek td dan gaul rata.

*Bile da pecah minyak, masukkan spaghetti, gaul rata kemudian masukkan daun ketumbar dan lada hitam, gaul rata dan bile agak sebati, siap sudah.

Comments

Popular Posts