Kurma Telur (tak pakai rempah kurma)

Bahan: 

Telur - 6 biji
Alba - 1 sd
Bunga lawang - 1 biji
Bunga cengkih - 2 biji
Kayu manis - 1 btg
Bawang besar - 2 biji (hiris halus)
Daun kari - 2 tangkai
Bwg putih + halia pes - 4 sd
Tomato - 1 biji besar (potong 6)
Cili padi - 4 btg (belah tengah) 
Serbuk kunyit - 1 sdt
Serbuk ketumbar - 2 sd
Serbuk jintan manis - 1½ sd
Serbuk lada hitam - 1 sd
Air - secukupnye 
Garam dan aji - secukupnye 
Santan kara - ½ kotak kecil


Cara :

*Tumis alba, bunga cengkih, kayu manis, bunga lawang, daun kari dan bwg besar. Tumis sampai bwg agak layu.

*Masukkan serbuk kunyit dan pes bwg putih + halia. Tumis sampai layu kemudian masukkan tomato dan cili padi, tumis kejap.

*Masukkan rempah ketumbar, rempah jintan dan lada hitam, gaul rata. Masukkan air dalam 2 gelas, masuk garam dan aji. Kacau rata dan biar didih. Kalau air kurang, boleh tambah sikit lg. 

*Perlahan kan api, kemudian pecah kan telur 1 per 1 ke dalam kuah td di bahgian yg berasingan. Perlahan lahan. Api tak boleh kuat nnty telur bercampur. Dah pecahkan. Biarkan dalam 5 minit. Jgn kacau.

*Agak telur da masak, tuang santan. Kacau perlahan. Biar didih kejap je jgn lame2. Tutup api. Siap.

Comments

Popular Posts