Kurma Telur (tak pakai rempah kurma)
Bahan:
Telur - 6 biji
Alba - 1 sd
Bunga lawang - 1 biji
Bunga cengkih - 2 biji
Kayu manis - 1 btg
Bawang besar - 2 biji (hiris halus)
Daun kari - 2 tangkai
Bwg putih + halia pes - 4 sd
Tomato - 1 biji besar (potong 6)
Cili padi - 4 btg (belah tengah)
Serbuk kunyit - 1 sdt
Serbuk ketumbar - 2 sd
Serbuk jintan manis - 1½ sd
Serbuk lada hitam - 1 sd
Air - secukupnye
Garam dan aji - secukupnye
Santan kara - ½ kotak kecil
Cara :
*Tumis alba, bunga cengkih, kayu manis, bunga lawang, daun kari dan bwg besar. Tumis sampai bwg agak layu.
*Masukkan serbuk kunyit dan pes bwg putih + halia. Tumis sampai layu kemudian masukkan tomato dan cili padi, tumis kejap.
*Masukkan rempah ketumbar, rempah jintan dan lada hitam, gaul rata. Masukkan air dalam 2 gelas, masuk garam dan aji. Kacau rata dan biar didih. Kalau air kurang, boleh tambah sikit lg.
*Perlahan kan api, kemudian pecah kan telur 1 per 1 ke dalam kuah td di bahgian yg berasingan. Perlahan lahan. Api tak boleh kuat nnty telur bercampur. Dah pecahkan. Biarkan dalam 5 minit. Jgn kacau.
*Agak telur da masak, tuang santan. Kacau perlahan. Biar didih kejap je jgn lame2. Tutup api. Siap.
Comments
Post a Comment