Nasi Goreng Cina Simple
Bahan :
Bawang putih - 7 ulas (tumbuk lumat)
Fishcake - 2 keping (potong dadu)
Telur - 2 biji
Sos tiram - 1½ sdm
Lada sulah - 1 sdm
Nasi putih - 2 mangkuk kecil (utk 2 org mkn)
Minyak bijan - 1 sdm
Garam - secukupnye
Cara :
*Tuang minyak, tumis bwg putih sampai agak garing sikit, masukkan fishcake, goreng2 sikit.
*Dalam kuali yg same, ketepikan sikit bahan tumis td, kemudian masukkan telur dan jgn kacau dulu, da agak telur mcm nk masak br kacau dan hancur2 kan. Dah hancur, gaul sebati dgn bahan tumis td.
*Masukkan sos tiram, lada sulah dan garam, gaul rata. Masukkan nasi, gaul rata. Masukkan minyak bijan dan gaul sampai sebati semua nya. Rasa garam cukup x, jika cukup maka siap ler.
Comments
Post a Comment