Ayam Kari Sedap
Bahan tumis :
Kayu manis - 1 btg
Buah pelaga - 4 biji
Bunga cengkih - 4 biji
Daun salam - 2 helai
Bawang besar - 3 biji (hiris nipis)
Bahan kisar halus :
Bawang putih - 10 ulas
Halia - 2 inci
Cili padi - 2 btg (ikut pedas masing2)
Bahan lain :
Ayam - 1 ekor (potong ikut suke)
Tomato - 1 biji (potong kecik2)
Kentang - 3 biji (potong 2 @ 4)
Santan - ½ kotak @ secukupnye
Serbuk Kunyit - 1 sdk
Serbuk cili - 1½ sdm
Serbuk ketumbar - 2 sdm
Serbuk jintan putih - 1 sdm
Serbuk kari ayam - 1 sdm
Air - secukupnye
Garam dan ajinamoto - secukupnye
Cara :
*Masukkan minyak lebih sikit, tumis bahan tumis sampai bawang agak layu. Kemudian masukkan bahan kisar halus dan tomato. Tumis hingga semua bahan dan tomato lembut.
*Masukkan rempah2 semua dan kentang, gaul rata. Masukkan air secukupnye dan gaul rata semua, kecikkan api, tutup periuk dan biar rempah pecah minyak.
*Dah pecah minyak, masukkan ayam. Gaul rata. Kecikkan api dan tutup periuk biar air ayam keluar sendiri. Kejap2 gaul sikit elak hangus.
*Kalau suke kuah lebih, boleh tambah air. Kacau rata, masukkan santan dalam setengah kotak kecil @ secukupnye. Masuk garam dan aji. Kacau rata semua. Siap.
Comments
Post a Comment