Ayam Berlado Hijau Pedas
Bahan kisar halus 👇
Bawang merah kecil - 4 biji
Bawang putih - 4 ulas
Halia - 1 inci
Bahan kisar kasar 👇
Cili hijau besar - 7 biji
Cili padi hijau - 30 biji (ikut pedas masing2)
*potong2 kasar kemudian rebus dulu semua cili ni dalam 2 minit kemudian tapis dan masukkan dalam air biase. Tapis then kisar kasar
Bahan lain 👇
Ayam - ½ ekor (potong kecil, cuci, perap dgn garam dan kunyit)
Serai - 1 batang (di ketuk)
Daun limau purut - 3 helai
Daun salam - 2 helai (nk letak boleh, xnk xpe)
Bawang besar - 1 biji (potong dadu)
Limau nipis - ½ biji
Gula - 1 sdm @ secukupnye
Garam dan ajinamoto - secukupnye
Cara :
*Goreng kan ayam sampai masak, bukan separuh masak ye. Goreng garing hingga masak sepenuhnye dan asingkan.
*Gunakan minyak ayam td, kalau byk sgt kurangkan sikit. Tumis bahan kisar halus, serai, daun limau purut dan daun salam. Tumis sampai kekuningan dan naik bau.
*Masukkan cili kisar kasar td, dan bwng besar yg dipotong dadu. Gaul sampai agak2 cili masak. Masukkan gula, garam dan aji. Kacau rata.
*Masukkan ayam yg telah dgoreng td, gaul rata. Kalau suke agak berkuah, boleh tambah air sedikit dan kacau rata.
*Tutup api, perah limau nipis. Gaul rata. Siap.
Comments
Post a Comment