Ayam lada hitam

Ayam - 1 ekor (potong kecik)

Bahan kisar 👇🏼
Bwg kecik - 7 biji
Halia - 2 inci
Bwg putih - 8 biji
Cili padi hijau - 5 btg
Lada hitam - 2 sdm
Air - sikit

Bahan tumis 👇🏼
Kayu manis - 2 btg
Buah pelaga - 5 biji
Cengkih - 4 biji
Jintan halus - 1 sdm
Jintan besar - 1 sdm
Daun kari - 2 tangkai

*kacau2, kemudian masukkan bahan kisar td da gaul rata.

*masukkan ayam 1 ekor, kacau rata. Biar masak dalam 5 minit.

*kemudian masukkan 👇🏼

Bawang besar - 1 biji (hiris)
Serbuk kunyit - 1 sdt
Serbuk rasam - 1 sdm (xde xpe)

*gaul sebati. Masukkan 👇🏼

Garam - secukupnya
Gula - sikit
Aji - sikit


*gaul lg dalam 15 minit, JANGAN TAMBAH AIR.
*bile ayam da masak sepenuhnya, masukkan 👇🏼

Santan - ½ kotak kecil

*kacau menggunakam api yg perlahan, kemudian masukkan 👇🏼

Lada merah - 1 btg (ptg serong2)
Lada hijau - 1 btg (ptg serong2)

*kacau2 lg biar semua sebati. Rasa cukup, siap.

Comments

Popular Posts