Ayam masak merah ala² kenduri kawen

 
Ayam 1 ekor - gaul dgn garam dan kunyit, goreng separuh masak. Ketepikan.

Bahan kisar halus :
Bwg besar - 3 biji
Bwg merah - 3 biji
Bwg putih - 6 ulas
Halia - 2 inci

Bahan tumis :
Kayu manis - 2
Bunga cengkih - 4
Bunga lawang - 4
Buah pelaga - 5
Daun pandan - 2 helai (diikat)
Serai - 2 btg (diketuk)

*tumis semua bahan tumis hingga naik bau, kemudian masukkan bahan kisar halus dan tumis lg hingga agak kekuningan @ garing. Kemudian masukkan ๐Ÿ‘‡๐Ÿผ

Cili kisar - 3 senduk

*gaul sebati dan biar masak hingga pecah minyak. Dah pecah minyak, masukkan ๐Ÿ‘‡๐Ÿผ

Sos cili - 2 sdm
Sos tomato - 2 sdm
Tomato - 1 biji (dicincang halus)

*kacau rata, dan biar masak hingga tomato agak layu. Kemudian masukkan ๐Ÿ‘‡๐Ÿผ

Garam - secukupnya
Gula - secukupnya
Aji - sikit

*gaul sebati, masukkan ayam yg telah digoreng td. Kacau dan biar seketika. Kemudian masukkan ๐Ÿ‘‡๐Ÿผ

Minyak sapi - 2 sdm
Bwg besar - 1 biji (dihiris)

*gaul rata semua bahan, rasa cukup semua. Siap.

Comments

Popular Posts