Ayam Varuval
Ayam 1 ekor (perap dgn kunyit, serbuk cili dan garam. Goreng & asingkan)
bahan tumis 👇🏼
Kayu manis - 2
Buah pelaga - 6
Cengkih - 4
Bunga lawang - 3
Daun kari - 4 tangkai
Cili kering - 6 keping potong 3
Bwg putih - 8 ulas (tumbuk lumat)
Halia - 2 inci (tumbuk lumat)
Bawang besar - 4 biji (hiris)
*tumis sampai agak layu dan keperangan.
*kemudian masukkan bahan2 dibawah 👇🏼
Cili kisar - 2 sdm
Serbuk cili - 3 sdm
lada hitam, jintan besa, jintan kecil, ketumbar (kisar halus semua) - 1 sdm
Serbuk kunyit - 1 sdm
*gaul rata sampai agak pecah minyak, masukkan 👇🏼
*gaul rata, hingga pecah minyak, masukkan ayam yg telah digoreng td, gaul2, kemudian masukkan 👇🏼
Cili hijau - 2 btg (potong serong)
Daun kari - 1 batang
*gaul rata semua bahan, cukup rasa, siap.
Comments
Post a Comment