Ikan masak singgang
Bahan :
Ikan tenggiri - 3 ketul saiz besar (goreng garing dgn sedikit kunyit dan garam)
Bendi - 4 btg (xperlu potong, bersihkn, masuk sebiji sebiji)
Bwg besar - 2 biji (hiris)
Bwg putih - 7 ulas (kisar)
Halia - 2 inci (kisar)
Tomato - 1 biji (potong 6)
Cili padi - 5 biji (belah tgh)
Biji sawi - 1 sdk
Serbuk kunyit - 1 sdk
Asam jawa - 1 bulat telur (cuci2 tapis)
Minyak - secukupnya
Garam - secukupnya
Gula - 1 sdk
Cara :
*Guna minyak goreng ikan td. Tumis bwg besar hingga agak garing, masukkan biji sawi dan bahan kisar, tumis lg.
*Da naik bau, masukkan cili padi, tomato, bendi dan serbuk kunyit. Gaul rata. Masukkan air asam jawa. Kacau rata.
*Masukkan garam dan gula secukupnya. Bile semua rasa da okey, masukkan ikan yg da digoreng td. Bairkan dalam 3 - 4 minit. Cukup rasa. Sedia dihidang.
Comments
Post a Comment