Ikan tenggiri sambal

Bahan :
 
Ikan tenggiri - 10 ketul Saiz sedang (letak garam dan kunyit sikit, goreng garing. Ketepikan) 

Cili kering - 1 mangkuk (potong 2, rendam dgn air panas, biarkan kejap kemudian cuci sampi bersih, blender sampai halus) 

Bawang besar - 7 biji (2 biji blender besame cili kering td. 5 biji lg hiris) 

Bawang putih - 7 ulas (blender bsame cili kering) 

Asam jawa pes - ½ sudu kecil @ secukupnye

Air - secukupnya
Minyak masak - secukupnye
Gula - 3 sudu @ secukupnye 
Garam - secukupnye 
Ajinamoto - sikit je


Cara :

*Panaskan minyak, kemudian tumis bawang yg dihiris td sampai agak layu sedikit.
 
*Masukkan bahan2 kisar td dan kacau sampai pecah minyak. Dah pecah minyak, masukkan sikit sgt air, dan kacau lg sampai pecah minyak. Dah pecah minyak, masukan lg sikit air, kacau lg sampai pecah minyak.
 
*Kemudian masukkan asam jawa pes, kacau biar rata.
 
*Masukkan garam, gula dan aji, kacau rata dan biarkan sekejap biar pecah minyak. Masukkan ikan yg telah digoreng td, biarkan dalam 2 - 3 minit. Rasa cukup semua. Siap utk dihidang.

Comments

Popular Posts