kambing masak cara kedai

Bahan :

Kambing - 3kg
Minyak - 3 senduk @ secukupnya, biar lebih sikit
Bwg putih + halia - blen 2 senduk
Cili boh puteri - saiz sedang 1 paket
Rempah kari daging - 4 sudu mkn
Kelapa parut - 1 biji (blender dan perah, buat 2 3 kali)
Air - secukupnya
Garam
Aji


Cara :
 
-Pakai kuali yg besar sikit. Masuk minyak, da panas masuk Bwgputih+halia, kacau2 biar agak kekuningan sikit.
 
-Masuk cili boh, kacau2 sekejap kemudian masuk rempah kari daging, garam secukupnya, kacau2 dan biar pecah minyak.
 
-Kemudian, masukkan kambing, perahan kelapa parut td, kacau2 dan masukkan air hingga menutupi kambing tu td, lebih pon xpe.
 
-Masak sehingga daging kambing embuk, kalau air da kering tp daging x empuk, tuangkan air panas dan biar masak lg hingga kambing empuk. Bila kambing da empuk, masukkan aji. Cukup rasa garam semua maka siap sudah.

Resepi ni mmg xde bwg besa xde bunga lawang dan lain2.. Ni je resepi nye

Comments

Popular Posts