Kari ayam bangladesh
Bahan :
Ayam - 1 ekor
Bawang besar - 2 biji (hiris)
Kentang - 4 biji (belah 2)
Tomato - 2 biji (belah 6)
Daun kari - 3 tangkai
Kayu manis - 2 btg
Buah pelaga - 8 biji
Bunga lawang - 2 biji
Serbuk cili - 1 sdk
Serbuk kunyit - 1 sdb
Serbuk kari ayam - 4 sdb
Garam
Gula
Aji
Air sikit
Bahan kisar :
Bwg merah - 7 biji
Bwg putih - 7 biji
Halia - 1 inci
Cili padi - 5 btg
Jintan kecil - 1 sdk
Cara :
* masukkan ayam, dan semua bahan2 diatas dalam kuali.. Gaul rata semua, biarkan sekejap.. Bukak api perlahan.. Biar sampai pecah minyak dan masak.. Siap..
(Kalau nk perap ayam semalaman dlm peti ais pon boleh, esok tinggal masuk kuali dan masak)
Comments
Post a Comment