Kari Daging
Bahan tumis :
Kayu manis - 2
Cengkih - 3
Bunga lawang - 2
Buah pelaga - 5
Bwg putih - 10 ulas (tumbuk haus)
Halia - 2 inci (tumbuk halus)
Bwg besar - 2 biji (hiris)
Cili hijau - 2 btg (belah tengah)
Bunga lawang - 2
Buah pelaga - 5
Bwg putih - 10 ulas (tumbuk haus)
Halia - 2 inci (tumbuk halus)
Bwg besar - 2 biji (hiris)
Cili hijau - 2 btg (belah tengah)
Daun kari - 1 genggam
Tomato - 2 biji (potong dadu)
Serbuk lada - 3 sdk
Serbuk kunyit - 2 sdk
ketumbar , jintan halus, jintan kasar, lada hitam (kisar) - 2 sdk
Serbuk daging - 5 sdm
Kentang - 4 biji (potong 4)
Air - secukupnya
Daging - 1kg
Garam
Serbuk lada - 3 sdk
Serbuk kunyit - 2 sdk
ketumbar , jintan halus, jintan kasar, lada hitam (kisar) - 2 sdk
Serbuk daging - 5 sdm
Kentang - 4 biji (potong 4)
Air - secukupnya
Daging - 1kg
Garam
Aji
Cara :
*tumis bahan tumis sampai agak garing, kemudian masukkan daun kari dan tomato, kacau sampai tomato agak layu.
*masukkan serbuk semuanye, kacau2, masukkan air, kacau rata. Masukkan garam dan aji kemudian Masukkan daging dan masak hingga daging empuk. Mmg lame ye daging nk empuk, tggu dgn penuh kesabaran ye.
*agak2 da hampir daging nak masak, masukkan kentang. Masak lagi hingga kentang dan daging empuk. Siap.
Comments
Post a Comment