Kari sardin indian style
Sardin - 1 tin (tuang kt pinggan, hancurkan sikit sardin nye. Ketepikan)
Bahan tumis :
Alba campur - 1 sdm
Bwg putih - 7 ulas (tumbuk)
Bwg besar - 2 biji (hiris)
*tumis bahan2 diatas dgn minyak sikit. Kemudian masukkan 👇🏼
Tomato - 1 biji besar (potong 6 @ 8)
Cili padi hijau - 6 biji (potong ikut suke)
Kentang - 4 biji (belah 4)
Terung bulat - 4 biji (belah 4)
Serbuk kunyit - 1 sdk
Garam - secukupnya
Air - ½ cawan
*gaul rata semua bahan, api kecik ye. Agak2 tomato da layu, masukkan 👇🏼
Serbuk cili - 3 sdm
Serbuk kari ikan - 3 sdm
Air - ½ cawan
*gaul2 lg, da agak pecah minyak, masukkan 👇🏼
Air - 1 gelas @ secukupnya (jgn terlalu cair, jgn terlalu pekat)
*kacau rata, bg mendidih da hingga kentang masak. Bile kentang da masak, masukkan 👇🏼
Asam jawa - 1 bulat besar saiz telur (gaul dgn air, tapis)
Daun kari - 3 tangkai
*kacau2, masukkan sardin yg da dihancurkan td. Kacau rata. Masukkan 👇🏼
Santan - ½ kotak kecil
*gaul rata. Rasa garam semua cukup, siap sedia dihidang.
Comments
Post a Comment