Mutton fry


Daging - 1 kg
Serbuk rasam - 1 sdm
Serbuk kunyit - 1 sdk
Serbuk cili - 2 sdk
Bwg putih + halia pes - 1 sdm
Garam - secukupnya
Air - sekadar yg perlu

*rebus daging bersama semua bahan2 tersebut hingga daging empuk. Klu pandai guna pressure cooker lg bgus, 5 kali whistle, tutup api. Tggu 15 minit br bukak penutup cooker ok.

Bahan tumis :
Kayu manis - 2
Buah Pelaga - 5
Cengkih - 5
Daun kari - 3 tangkai
Cili kering - 5 keping (potong 3)
Bwg putih - 8 ulas (tumbuk lumat)
Halia - 2 inci (tumbuk lumat)

*panaskan minyak, minyak biar lebih sikit. tumis bahan2 tumis hingga sebati dan naik bau, kemudian masukkan 👇🏼

Bwg besar - 2 biji (potong dadu)
Cili hijau - 3 btg (potong serong2)

*tumis lg hingga bawang agak keperangan. Kemudian masukkan 👇🏼

Tomato - 1 biji (potong dadu)

*kacau2 hingga tomato layu. Kemudian masukkkan 👇🏼

Serbuk rasam - 2 sdm
Serbuk cili - 2 sdm
Serbuk kunyit - 1 sdk
Garam masala - 1 sdk
Serbuk daging - 2 sdm

*kacau2 hingga pecah minyak, kemudian masukkan daging yg telah direbus td bersama 1 cawan air daging tu td. Kacau sebati semuanya. Kemudian masukkan 👇🏼

Garam - secukupnya
Gula - sikit
Aji - sikit
Serbuk lada hitam - 1 sdk

*kacau sebati semua, dan masak dalam 30 minit hingga air agak kering sedikit. kerap kacau, elak hangus. Dah agak kering, Rasa cukup, Sedia dihidang.

Comments

Popular Posts