Sambal Udang

 

Bahan :

Udang - 1 mangkuk (bersihkan) 

Cili kering - 1 mangkuk (potong 2, rendam dgn air panas, biarkan kejap kemudian cuci sampi bersih, blender sampai halus)

Bawang besar - 7 biji (2 biji blender besame cili kering td. 5 biji lg hiris) 

Bawang putih - 7 ulas (blender bsame cili kering) 

Asam jawa pes - ½ sudu kecil @ secukupnye

Minyak masak - secukupnye
Gula - 2 sudu @ secukupnye 
Garam - secukupnye 
Ajinamoto - sikit je


Cara :

*Gorengkan udang dgn minyak yg sedikit, biar sampai air udang keluar, kemudian tapis, ketepikan. Air udang dr tapisan jgn dibuang.

*Panaskan minyak, kemudian tumis bawang yg dihiris td sampai agak layu sedikit.
 
*Masukkan bahan2 kisar td, garam dan gula, kacau sampai pecah minyak. Dah pecah minyak, masukkan air tapisan udang td, dan kacau lg sampai pecah minyak.

*Kemudian masukkan asam jawa pes, kacau biar rata. 
 
*Masukkan udang, gaul rata. Masukkan aji, kacau rata, dan biarkan sekejap biar serap sambal2 tu kat udang. Rasa semua ok dah boleh tutup api. Siap dah.

Comments

Popular Posts