Sambal Udang
Bahan :
Udang - 1 mangkuk (bersihkan)
Cili kering - 1 mangkuk (potong 2, rendam dgn air panas, biarkan kejap kemudian cuci sampi bersih, blender sampai halus)
Bawang besar - 7 biji (2 biji blender besame cili kering td. 5 biji lg hiris)
Bawang putih - 7 ulas (blender bsame cili kering)
Asam jawa pes - ½ sudu kecil @ secukupnye
Minyak masak - secukupnye
Gula - 2 sudu @ secukupnye
Garam - secukupnye
Ajinamoto - sikit je
Cara :
*Gorengkan udang dgn minyak yg sedikit, biar sampai air udang keluar, kemudian tapis, ketepikan. Air udang dr tapisan jgn dibuang.
*Panaskan minyak, kemudian tumis bawang yg dihiris td sampai agak layu sedikit.
*Masukkan
bahan2 kisar td, garam dan gula, kacau sampai pecah minyak. Dah pecah minyak, masukkan air tapisan udang td, dan kacau lg sampai pecah minyak.
*Kemudian masukkan asam jawa pes, kacau biar rata.
*Masukkan udang, gaul rata. Masukkan aji,
kacau rata, dan biarkan sekejap biar serap sambal2 tu kat udang. Rasa semua ok dah boleh tutup api.
Siap dah.
Comments
Post a Comment