Biryani Ayam versi mak mertuaku
Bahan untuk ayam biryani:
Minyak masak - secukupnya (utk menumis, jgn byk sgt sbb nanti nasi berminyak bile dum nanti)
Minyak sapi - 2 sdm
*masuk dalam kuali, kemudian masukkanππΌ
Kayu manis - 2 btg
Bunga lawang - 2 biji
Pelaga - 3 biji
Cengkih - 5 biji
*tumis sampai naik bau, kemudian masukkan ππΌ
Bawang besar - 4 biji besar (dihiris)
*tumis sampai layu, kemudian masukkan ππΌ
Bwg putih + halia pes - 3 senduk saiz sedang
*tumis lagi hingga agak perang. Kemudian masukkan ππΌ
Serbuk Kunyit - 2 sdk
Serbuk ketumbar - 3 sdm
Serbuk jintan - 1 sdm
Tomato - 2 biji (potong dadu)
Lada hitam - 1 sdm
Cili padi hijau - 8 btg (belah tgh)
Garam - secukupnya
*kacau rata semua sampai tomato dan bahan2 lain hancur. Kemudian masukkan ππΌ
Ayam - 20 ketol (potong besar saiz utk biryani)
*gaul rata semua, jgn letak air langsung biar air ayam keluar sendiri. Kemudian masukkan ππΌ
Daun pudina - 2 genggam (hiris2)
Daun ketumbar - 2 genggam (hiris2)
*gaul rata semua, cukup rasa. Siap.
Untuk nasi biryani :
Beras basmati - 4 cawan
Air - 5½ cawan
*guna cawan yg sama utk beras dan air.
Minyak masak - secukupnya (utk menumis, jgn byk sgt sbb nanti nasi berminyak sgt)
Minyak sapi - 1 sdm
Bwg besar - 1 biji (dihiris)
Cengkih - 5 biji
Pelaga - 3 biji
Kayu manis - 2 btg
*tumis semua bahan hingga garing tapi jangan terlalu garing, kemudian tuang semua dalam periuk nasi. Gaul rata.
*masukkan garam secukupnya. Tekan masak pada cooker nasi. Siap.
...........................................................
Dah siap nasi dan ayam biryani, sekarang kita dum kan die...
*Tuang nasi dalam periuk lain, asingkan nasi dan kuah ayam dulu. Kemudian masukkan nasi dulu sikit dalam periuk nasi, dan seterusnya masukkan ayam sikit, kemudian masukkan nasi tutup rata semua permukaan ayam, seterusnya masukkan ayam lagi, dan seterusnya nasi. Ulang step ni hingga selesai semua nasi dan ayam. Siap.
*Biryani ni boleh makan dgn acar timun bersantan, sedap! Klik sini utk resepinya https://shakinahumar91.blogspot.com/2024/04/acar-timun-bersantan.html?m=1
Comments
Post a Comment