Ayam teratai
Bwg putih - 1½ labu
Halia - 2 inci
Bwg besar - 3 biji
*kisar semua bahan diatas.
Ayam - 1 ekor (potong kecik)
Kayu manis - 1 btg
Bunga lawang - 2 biji
Serbuk lada babas - 2 sdm penuh
Kacang pes - 1 tin (keluarkan dari tin, cuci, tapis)
Garam - secukupnya
Susu cair - ½ tin
Minyak - secukupnya
Cara :
*tuang minyak, tumis bunga lawang dan kayu manis, kemudian masukkan bahan kisar. Tumis hingga pecah minyak ye. Pastikan pecah minyak.
*kemudian perlahankan api, masukkan serbuk lada babas. Kacau hingga pecah minyak, api jgn kuat sgt sbb takot hangus.
*dah pecah minyak, masukkan ayam dan garam sikit. Kacau2 rata kemudian biar dalam 10 minit. Kemudian kacau lg elak hangus. Biar lg 5 minit. Kacau lagi.
*masukkan susu cair dan air sikit kacau rata. Masak hingga ayam empuk dan masak.
*rasa garam, kalau x cukup tambah lg. Kemudian masukkan kacang pes, kacau rata. Biar didih sekejap. Siap.
Comments
Post a Comment